Logo projektu DoradaUnia Europejska logo
Sala wykładowa, widok na rzędy pustych krzeseł

Polecamy poniższe propozycje wydarzeń

Tydzień mózgu 2023

"Jesteś tym, co jesz"

W tygodniu 3-6 marca 2023 w Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego mają miejsce wykłady poświęcone tematowi mózgu. W tym roku hasłem przewodnim wydarzenia jest niezwykle ważny temat, czyli wpływ odżywiania na pracę naszego mózgu, a w konsekwencji na jakość naszego życia.

Niezwykle ciekawe wykłady prowadzone przez naukowców z różnych uczelni wyższych w Polsce będzie można usłyszeć na żywo w Auditorium Maximum UJ przy ul. Krupniczej 33, w godz. 17.00-18.00. Liczba miejsc do uczestnictwa stacjonarnego jest ograniczona (decyduje kolejność przybycia), jednak wszystkie wykłady będą transmitowane także na żywo na Facebooku Cafe Nauka (z możliwością późniejszego odtworzenia).

Program wydarzenia:

  • 6 marca: prof. Urszula Wojda (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN w Warszawie) - "Czy zła dieta może wywołać chorobę Alzheimera",
  • 7 marca: dr hab. Piotr Maciejak (Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie) - "Przez żołądek do mózgu. Czy dietą można modyfikować leczenie padaczki?",
  • 8 marca: dr hab. Joanna Wierońska (Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja PAN w Krakowie) - "Nutraceutyki - jak zmieniając mikrobiom jelitowy można wpłynąć na pracę mózgu",
  • 9 marca: prof. Krystyna Koziec (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie) - "Zmienny wpływ mikrobioty jelitowej na funkcje mózgu",
  • 10 marca: prof. Karolina Skonieczna-Żydecka (Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie) - "Kliniczne znaczenie zmian mikrobiomu pod wpływem wybranych grup leków",
  • 11 marca: dr Aneta Brzezicka (Uniwersytet SWPS w Warszawie) - "O tym jak jedzenie wpływa na myślenie - zależność między dietą i pamięcią i co do tego mają bakterie".

Strona wydarzenia: kliknij tutaj.

 

Zobacz więcej materiałów